Претражи овај блог

петак, 3. јул 2015.

Матична плоча

Колега донео рачунар, на VGA конектору на матичн ојплочи (интегрисани графички процесор) лош контакт изазива слику без црвене боје. Плочу смо извадили из кућишта. На први поглед контакти где је конектор залетован нису лоши, калај није испуцао, међутим када сам то прелетовао симптоми су нестали.
Кажу да нове безоловне легуре калаја нису механички отпорне и хладни лемови се стварају ако долази до механичких напрезања. Хладних лемова је било много када су коришћене једнослојне штампане плоче. Међутим појавом вишеслојних плоча са метализираним рупицама ово се скоро потпуно изгубило, све док нису избацили олово и почели да примењују безоловне легуре. Оне се теже топе (морао сам да повећам температуру) а изгледа да су механички слабије од класичних оловних легура. 

4 коментара:

  1. U pravu ste što se tiče novih bezolovnih legura. Iako se oblast mnogo istražuje i mnogo je postignuto, prava rešenja su mnogo skuplja pa se (masovno) koriste alternative koje imaju višu tačku topljenja i lošije mehaničke karakteristike.
    U (naučnim) radovima se "ubiše" od rezultata koji su "bolji od originala" ALI kao što ste sami primetili (bez opreme od više desetina ili stotina hiljada evra koja se u nauci koristi) nije baš tako.
    U principu je izbacivanje kadmijuma i olova bilo zasnovano ali je urađeno preko kolena i bez pravih zamena. Videćemo šta će se dalje dešavati.
    Iskreno, neke stvari koje se rade iz "ekoloških" razloga, često služe drugim svrhama ali to je već druga tema.
    Dakle, postoje i bolje zamene ali to povećava cenu (i ne može se očekivati u jeftinim uređajima).
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Матична плоча је од оригиналног НР рачунара који уопште није био јефтин, па не знам колико би мало квалитетнији калај могао да утиче на већ нереално високу цену. Било како било, познато је да произвођачи штеде на сваком кораку и да се труде да што више повећају профит, по сваку цену...

    ОдговориИзбриши
  3. Ne menja na stvari. Ipak je amaterska oprema (nije vojna ili merna) pa mu isto dođe (bez obzira na cenu uređaja). Postoje i kvalitetnije lemne legure kao zamena za standardne kalaj-olovo a one "standardne" (zamene) su upravo onakve kako ste ih opisali.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Нама као обичним потрошачима остаје само да "легемо на руду". Многи од модерних уређаја не могу да се поправљају или ако могу потребна је скупа опрема, тако да дође на исто. Чак се ни у индустрији многи електронски скупи склопови не поправљају ако је иоле тежи квар, поправљају се само банални кварови који не изискују велико време и труд...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.