Претражи овај блог

понедељак, 27. јул 2015.

Грундиг елит-бој

Ево једног старог транзисторског пријемника немачке производње из 60-их година. Апарат је квалитетан, кутија је дрвена а звучник одличан. Звук је врло добар.






Апарат је радио, хватао је мало станица али је доста шуштао. Ово шуштање није било тако приметно кад је на станици, али се ипак чуло. Установио сам да је узрок био неисправан германијумски транзистор АС126. Уместо њега ставио сам АС125 (нисам имао други) али апарат сада ради добро. Звук је добар а и станице боље прима, очистио сам селекторе таласа и потенциометре. Нажалост антена је поломљена али када се замени пријем ће бити још бољи.

Апарат је иначе јако неприступачан за рад јер је конструктор желео да габарити буду што мањи, а са кондензаторима из тог времена то је било јако тешко извести. Зато су делови нагурани једни преко других и доста сам се намучио да их испитам. Електролитски кондензатори су сви исправни (некадашњи квалитет!) али ето један транзистор је постао извор шума. Занимљиво је да је транзистор и даље нормално појачавао, радио је али са великим шумом. Напаја се на 9 волти а троши око 20-30 мА при умереној јачини звука. Оригинална ознака је Grundig Elite-Boy 203La.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.