Претражи овај блог

уторак, 18. фебруар 2020.

Louis Boon Anvers камински сат

Овај стари камински сат из Анверса (Антверпен, Белгија) је направљен вероватно у другој половини 19. века. Машина је округла и личи на француске машине из тог времена. Веома је прецизно и добро направљена. Сат ради и потребно је само чишћење и подешавање. Кућиште је од декоративног камена, стакло на циферплату је фазетирано. Циферплат је емајлиран. Сат је вредан и квалитетан.


12.3.2020.

Машину сам растурио да би могао да је очистим, неко је изгледа подмазивао зејтином јер је било трагова зелене ужегле масе на неким местима. Пињони су били веома прљави а било је и корозије. Машина је направљена добро и прецизно, али су рукавци јако танки и осетљиви па мора да се пази, тврдо су окаљени и лако ломљиви. Један федер сам извадио из федерхауса ради чишћења, танак је и широк а пречник федерхауса је мали тако да га није лако извадити а ни вратити. 

13.3.2020.

Сат стаје, анкеррад има јако мали аксијални зазор. У једном лежишту је и радијални зазор минималан па заглављује. Морао сам опет да растурим машину и да то лежиште прорајбујем, тако да је сада зазор нормалан и не заглављује се више. Да ли је то неко у међувремену сабијао или биксновао не видим, али фабрички овако није било сигурно. Остаје нејасно како је онако прљав радио...

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.