Претражи овај блог

недеља, 16. фебруар 2020.

Фото глава Velbon PH-157Q

Статив са овом главом имамо и користимо десетак година. У почетку смо га користили само за фото апарат са телеобјекитвом, али последњих неколико година углавном за телескоп. Глава је цела метална и масивна, не увија се и не подрхтава па је у поређењу са пластичним главама неупоредиво боља.
Међутим конструкција је у најмању руку упитна, јер је избор материјала лош. Све је направљено од неке легуре алуминијума или магнезијума што само по себи није лоше, али је требало убацити биксне од неког материјала погодног за лежајеве (бронза, гус, месинг) ради веће трајности и поузданијег рада.

Пре неког времена сам приметио да се по вертикалној оси лако окреће, оригинална маст се потрошила па сам то раставио и подмазао алуминијум-комплекс машћу. Како нисам био задовољан резултатом, јер је ова маст знатно мекша од старе, уместо ове сам ставио неку силиконску маст али је резултат био исти. После неколико употреба осовина је потпуно зарибала - конструкција је таква да су и лежиште и осовина од истог материјала који је релативно мек, изгледа као нека легура алуминијума, тако да је изгледа потребна специјална маст да се то не би десило.
Трагове зарибавања сам обрадио (осовину шмирглом а лежиште рајборером) тако да за сада ради, али ово није коначно решење јер ће опет зарибати. У машинству је познато да се никада осовина и лежиште не праве од истог материјала, тако да је једино решење да осовину обрадим и набијем чауру од неког тврђег материјала (месинг, гус или челик).

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.