Претражи овај блог

четвртак, 4. октобар 2012.

Универзални инструмент Искра УС3a

Овај инструмент је направљен почетком шездесетих година. Лепо је очуван али је делимично неисправан. Како немам шему нисам још успео да га поправим, али претпостављам да је у питању или неки отпорник, или можда неки контакти у преклопнику за мерне опсеге.



Квалитет израде је одличан, као и увек код тих старих инструмената. То су били скупи уређаји за професионалну употребу па је и квалитет био одговарајући. Цео је направљен од бакелита и метала, пластика није коришћена сем за изолацију жица. Оригинална кожна ташна је такође добро очувана, направљена је од двоструке говеђе коже а унутра је постављена зеленом чојом.

Унутрашња отпорност је необично мала - само 1 килоом по волту што је необично чак и за ондашње инструменте. Опсег за мерење отпорности х10ома ради, као и мерење наизменичног напона. Опсези за мерење једносмерног напона нису сасвим исправни (инструмент показује око 30% више), као ни опсези за мерење струје, а на опсегу за мерење отпорности х1 не може да се подеси нула. Све ми то изгледа као да су изгорели неки отпорници, али сви изгледају добро. Могуће је да је неки контакт у преклопнику изгорео, али је јако тешко доћи до њих тако да за сада нисам ништа радио око тога...




8.10.2012.
Данас сам поново отварао инструмент, испитивао преклопнике и све делује да исправно. Сви опсези за наизменични напон и струју су исправни и тачно показују, али једносмерни опсези су или неисправни (за струју) или показују нетачно (напон). Потпуно сам растурио горњи део преклопника за избор једносмерног или наизменичног режима, и никаквих видљивих грешака нема. Уопште ми није јасно где може бити грешка. Вероватно у неком од оних мотаних жичаних отпорника... Занимљиво је да не ради ни директан опсег за 100mV једносмерног напона, он не показује ништа. Унутрашња отпорност инструмента за све напонске опсеге одговара спецификацији, али за тај опсег није добра (треба да буде 100 а има око 250 ома).
Све ми ово говори да су шантови за мерење струје и напона исправни, али верујем да је грешка у неком од отпорника у колу самог инструмента. Међутим услед недостатка података не могу то да установим јер ни један отпорник није у прекиду, а тачне вредности не знам.
Додатна компликација је мерни трансформатор који служи за наизменичне опсеге, али он је очигледно исправан јер они раде добро.





9.10.2012.
Коначно поправљено! На једном мотаном отпорнику одлетовала се жица, па је био у прекиду. После те поправке сви опсези раде тачно, коначно је све исправно. Инструмент је изузетно квалитетан, и коначно је добио свој стари сјај. Вредело је помучити се!

2 коментара:

  1. Поздрав!
    Прије свега, све похвале за врло интересантне теме, и врхунске мајсторије. Овакав инструмент имам у својој колекцији, и придружујем се оцјенама у погледу квалитета. Ја сам имао проблема са преклопником за врсту струје (јед. - наизм.), који је усљед оксидираних контаката прекидао. Ријешио сам то са контакт спрејем. Иначе овај инструмент је рађен по лиценци фирме Герц (Goertz), и стога је копија њиховог инструмента Universal 1, осим што нема заштитни електромеханички склоп. Поклопац има гумени дихтунг, тако да када се инструмент затвори, ни прашина, нити било шта друго не може лако да продре унутра. Све у свему, овај инструмент је права слика како се то некада радило. Могу мислити како је то било скупо. Када сам извршио еталонирање овога инструмента, и поред толиких година, мјерења су врло, врло тачна, све је у оквиру декларисаног опсега грешке.

    ОдговориИзбриши
  2. Е да, било некад. Данас ни најскупљи професионални инструменти нису прављени да трају, делови им цркавају после неколико година услед лошег материјала и конструкција. Скоро ми је колега донео део гумене тастатуре од неког новијег Fluke инструмента, није га чак много ни користио. А зна се пошто су ти инструменти и колико су цењени...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.