Претражи овај блог

четвртак, 16. мај 2013.

Јунгханс W200/201

Ево једног каминског Јунгханса са вестминстер звоном. Ова машина је грађена од 1956. до 1962. а на основу бројева на њој не може се знати тачан датум производње. Кутија је очувана али је лак прилично испуцао, и шарка стаклених врата је отпала па би то требало поправити. Машина је добром стању, чак је и чиста, али јој не би шкодило прање и подмазивање.



Ово је прва њихова машина за велике стоне сатове са балансом. Занимљива је конструкција - балансвела стоји вертикално и рукавци су танки, а аксијално оптерећење тј. тежину баланса носи магнетни лежај тако да је трење минимално. Са федером навијеним до краја баланс пребацује круг, ход му је преко 400 степени. Ласо је од ниварокса. Фабрика се потрудила да направи добру замену клатну, у сваком случају једну од бољих у то време.

Звук је леп али изгледа да још треба мало подесити чекиће. Има их 4 а гонг је класичан (није мембрански). Кућиште је од шпер-плоче. Занимљиво је да је арматура која држи баланс од неке пластике, али нема никаквих трагова времена на њој, изгледа да је квалитетна кад је толико издржала.








Точкић за регулацију је преко пужног преноса спрегнут са полугом која води ласо тако да је могућа прецизна регулација рада.

23.5.2013.

Машини би ипак требало једно добро чишћење - федери се лепе а уље се изгледа скроз осушило. Мораћу то да урадим...

7.6.2013.

Машина очишћена и подмазана, било је време. Старо уље се згуснуло и стегло, а на неким лежиштима се појавио и зелени оксид. 














Федере нисам вадио из кућица, али сам их добро опрао у бензину и  подмазао моторним уљем 10W40. Сва остала места подмазао сам уљем за сатове. Машину нисам растурао скроз јер није била много прљава (а и ко после да се завитлава са синхронизацијом свих тих зупчаника...). Остало је само да се регулише.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.