Претражи овај блог

четвртак, 26. септембар 2013.

Уклопни сат Glashütte

Ево једног уклопног сата источнонемачке производње из 1973. године. Као и већина таквих сатова, и овај има платворму са балансом, анкером и анкер-радом, са укупно 11 рубина. Било је потребно чишћење али су и лежишта првог зупчаника до платформе добила локере па сам их само мало обрадио. Израда је доста добра али изгледа да материјали нису баш врхунског квалитета, или је јако дуго радио прљав и неподмазан, иначе се лежишта не би истрошила.





Мотор навија федер на сваких 10 минута, а резервни ход (ако нестане струје) је 36 сати. Постоји контролни прекидач који гаси мотор када се федер навије до краја. Неки сатови су уместо прекидача имали мотор са екранираним половима који је стално био под напоном али је био слаб, тако да је стајао када се федер навије до границе када се изједначе обртни моменти. Када се федер после неког времена одвије и сила му ослаби, мотор опет почне навијање. Изгледа да је сатова са прекидачем било више.





Овај уклопни сат сам уградио у кућиште заједно са склопком, тако да ради као тајмер који укључује ТА пећ када је јефтина струја.

1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.