Претражи овај блог

четвртак, 13. фебруар 2014.

Руски инструмент Ц4312

Ево једног старијег руског универзалног инструмента.




Прављен је у техници клемарника а већина отпорника је мотана жицом, тако да је прилично поуздан. Инструмент са кретним калемом има осетљивост од 300 микроампера. Незгодно је што је скала баждарена до 30 подеока, а мерни опсези су одабрани са факторима 0,5, 1, 2,5 и 3 тако да мора да се множи и дели да би се очитала измерена величина. Уграђени омметар мери до око 3 мегаома али уз спољни извор напона (120-160 волти).

Инструмент има релативно скромне могућности али је израђен робусно, издржљив је и тачан. На овом примерку је отпорник R6 (15 ома) био у прекиду и инструмент је на свим опсезима показивао погрешно. Отпорник је мотан жицом на малом калему, па сам га за прву помоћ премостио обичним отпорником.




2 коментара:

  1. Искрено говорећи, прије него што су ми доспјели у руке ови инструменти који су произведени у доба СССР, мислио сам да се ради о лошим и примитивним инструментима, склоним кваровима и лоше тачности. Ове предрасуде су настале од тога што сам имао лоша искуства са неким електронским уређајима из СССР. Међутим, ради се о доста добрим, поузданим и тачним инструментима. Неки од њихових првих инструмената су буквално копије западних, прије свега њемачких и аустријских инструмената, међутим касније су користили свој развој и примјењивали нека своја специфична и добра рјешења. Предност ових инструмената је та што се за њих може наћи сва могућа литература за одржавање, поправке, преправке и слично. Руси воле као неки од нас да чачкају сами око свега и свачега, а и сама техника тога доба је прављена тако да мало вјештији корисник може да је одржава сам.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Једина је невоља кад се у уређају појави неко руско интегрисано коло, за које не постоји директна замена која се може лако набавити код нас. Али све може да се преправи ако је баш неопходно...

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.