Претражи овај блог

уторак, 8. јул 2014.

Кијев фотоапарат

Кијев је прављен у СССР-у од 1947. до 1985. као лиценца немачког Контакса (Contax), која је добијена на име ратне одштете заједно са фабриком где су се правили у Немачкој.


Конструкција потиче са почетка тридесетих година и карактеристична је по прилично компликованој механици, која је за то време била врхунска код фотоапарата.


Ова два апарата су Кијев 4М и 4АМ. Модел са светломером је из 1974. а овај без светломера је из 1966. Механика је практично иста на оба апарата, а светломер је потпуно независан и користи се по жељи. Затварач је састављен од две месингане ролетне повезане платненим гуртнама, а креће се вертикално. Како прелази краћи пут од хоризонталних затварача минимално време експозиције је за тадашње услове фантастично брзо - 1/1250. Затварач је наводно био предвиђен за 400.000 окидања (!!) али данас су сви ти апарати стари и на већини су гуртне дотрајале и захтевају замену. Занимиљиво је да је фокусирање могуће преко малог точкића на предњој страни (налик данашњим DSLR телима), а објективи су измењиви и на телу постоје два концентрична бајонета, за мање и веће објективе. Овај модел има фокусирање са тзв. жутом мрљом, односно прави даљиномер који омогућава прецизно и поуздано изоштравање. Озбиљан ергономски недостатак је смештај једног од прозора даљиномера - када се прстом подешава фокус преко точкића, мора да се пази да се не заклони тај прозорчић иначе даљиномер неће радити.


Оба апарата имају објектив Јупитер 2/50 који је копија предратног Цајсовог зонара (Zeiss Sonnar) и важи за оштар објектив са лепим бокехом али је мало осетљив на рефлексије па га треба користити са зонерицом.













Апарат је израђен од квалитетних материјала - тело је од легуре алуминијума, а ситни делови као зупчаници полуге и дугмад су углавном од месинга и челика.
Гуртне на затварачу су код оригиналног немачког Контакса биле од специјалне свиле, а код Кијева су прављене од неког синтетичког материјала. Занимљиво је да је канап за заптивање задњег поклопца прављен од длаке јака.
Светломер је са селенском ћелијом и не захтева никакво напајање али је та ћелија услед старости и дејства влаге склона отказивању. Срећом на овом примерку је исправна.

Облога од вештачке коже је била делимично одлепљена па сам је залепио универзалним лепком.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.