Претражи овај блог

четвртак, 16. јул 2015.

Камински Густав Бекер

Ево једног Бекера из периода после преузимања фирме од стране Јунгханса. Машина је очигледно много лошија од некадашњих, и по конструкцији (зупчаници са бошевима уместо фрезованих, предња плоча није пуна), а вероватно и по материјалу. То су машине рађене по узору на америчке конструкције, чиме се штедело на материјалу и производња је постајала јефтинија.




Сат је из 1929. и упркос томе је у доста добром стању - те машине нису тако трајне као оригиналне Бекерове конструкције али нису ни лоше. Кутија је међутим у лошијем стању и треба мало да се среди (неки делови су се одлепили) али је све комплетно.



Предња плоча је делимично шупља што указује на америчке узоре у конструкцији. Нажалост ове машине су лошије од старих бекера. Ова машина је прављена од 1914. до 1932. кад је Јунгхансових угасио производњу у Фрајбургу. Ове машине уопште нису имале серијски број.

Ова ознака би требало да значи да је сат направљен 1929.


Логотип који је коришћен од 1914. до 1934.

 Зупчаници са бошевима указују на јефтинији и лошији механизам. Сами по себи нису лоши јер ако су добро направљени трају исто као и фрезовани зупчаници. Повратни анкер међутим код сатова са федером није баш најбоље решење јер сат обично не ради тачно у целом периоду између два навијања јер овакав систем није изохрон.
 Врло необична конструкција механизма за избијање.

Вентилатор за успоравање механизма за избијање има једноставно центрифугално квачило.

16.7.2015.

Кућица је направљена од више дрвених делова - спољне лајсне су од твдог дрвета, доња плоча и ојачања су од меког дрвета, као и предња и задња страница. Горњи део је од шпер-плоче. Бочне лајсне су се одлепиле па сам то залепио, као и унутрашње угаонике и крајеве горњег дела. Све сам лепио двокомпонентним кинеским лепком. Остало је још да поправим фурнир на задњој страни, он је прилично оштећен и фале делови. Такође фали једна ногица, изгубљена је.

28.7.2015.

Машина опрана и подмазана уљем дукол број 2, производи га Југохем.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.