Претражи овај блог

среда, 15. јун 2016.

Убодна тестера Сцинтила

Ево једне старе убодне тестере која је на жалост неисправна. Произвођач је швајцарска Сцинтила (Scintilla SA), и та фабрика је прва почела да прави убодне тестере 1947. године.




Ова је из педесетих година, на њој још постоји и фирма Лесто, а тај назив је додат јер је Сцинтила правила делове за немачку војну индустрију током рата па јој је било забрањено да извози.
Машина је веома тешка и солидно израђена - сви носећи делови су од челика или алуминијума, пластичан је само оклоп мотора а испод њега је челична чаура тако да пластика нема носећу улогу. Мотор је у одличном стању, колектор и четкице нису потрошени. Међутим велики зупчаник са ексцентром је скроз пропао - више од пола зубаца је оштећено. Мали зупчаник на ротору је делимично похабан али мислим да би могао да служи. Сви делови у преносничкој кутији су челични и окаљени, и види се да је то прављено да траје. На жалост чињеница да је зупчаник окаљен отежава могућност поправке. Резервних делова више нема, најпростије би било променити цео зупчаник али је то јако тешко пронаћи сада. Овако ћу вероватно покушати да некако поправим зупчаник... Број зубаца је 50. Модел машине је 0 608 554 014.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.