Претражи овај блог

уторак, 28. новембар 2017.

Механички обртомер Ј.Ц. Екарт

Овај стари инструмент за мерење броја обртаја је направљен вероватно пре другог светског рата у Немачкој, произвођач је J.C. Eckardt A.G. Има 6 опсега мерења: 25-100, 75-300, 250-1000, 750-3000, 2500-10000 и 7500-30000 о/мин. Опсези се мењају притискањем радне осовине на коју се ставља одговарајући наставак. Унутра су челични делови површински корозирали па је покретно кућиште зупчаника било заглављено и нижа три опсега нису радила. Морао сам све да раставим ради чишћења. Сви витални делови су од челика и месинга а кућиште је ливено под притиском од неке легуре (вероватно цинк). Поклопац кућишта је од лима од цинка и спојен је летовањем на ивицама.











Инструмент функционише по принципу ватовог регулатора - један обртни тег постављен косо у односу на осу ротације се под дејством центригугалне силе исправља и преко полугице и зупчастог сегмента помера казаљку. Постојала је и кочница која кочи казаљку у максималном отклону као и дугме за ослобађање али ту недостају неки делови.
Осим корозије постоји и један недостатак, вероватно још из времена производње, који је изазвао делимично оштећење једног зупчаника. Тај недостатак сам отклонио додавањем једног месинганог граничника а зупчаник сам поправио, довољно је широк а зуби су се појели само по једној ивици.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.