Претражи овај блог

среда, 13. март 2019.

Фото апарат

Овај апарат са мехом није најбоље очуван, полужни механизам је неисправан јер су неки делови поломљени па би то требало поправити. Опште стање апарата је прилично лоше - мех је делимично деформисан, а споља недостаје облога од коже (или вештачког материјала) па га је неко грубо офарбао. Прављен је за рол филм.







10.7.2019.

Недостајао је један специјални шраф (М2,5 са анзецом и широком танком главом) па сам га направио од месинга на стругу. Поред тога једна месингана чивија за вођење полугице је била откинута, па сам и њу направио и заковао. Полуге су биле делимично искривљене, а једна лимена вођица је била откинута. Њу сам заменио малим шрафом М2 са великом главом који сам зашрафио у тело са унутрашње стране. Сада механизам поклопца за отварање меха ради - није баш беспрекорно јер су и поклопац и тело деформисани али ипак некако може да се отвори и затвори.
Затварач је необичан - има времена експонаже 1/25, 1/50 и 1/100 и не окида се као уобичајени апарати (прво навијање а онда окидач) него се само помери полугица и у том ходу се изврши експонажа. Поред та три положаја, селектор експонаже има положаје Б (затварач отворен док се полугица држи) и Т (полугица ради као прекидач - једним потезом се отвори, а другим затвори тако да су могуће експозиције неограниченог трајања). 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.