Претражи овај блог

среда, 22. мај 2019.

Радни сто

Указала се потреба за новим радним столом. Конструкцију правим од челичних профила - ноге од винклајзна 40х40х4 а рам за плочу од 30х30х3. Четири фиоке ће имати посебно направљене клизаче који се састоје од П профила 22х42х3 са унутрашњом мером од 36 мм, кроз који иде лежај 6300. Ове лежајеве сам изабрао због довољно велике носивости и погодних димензија - унутрашњи пречник је 10 мм па може да се зашрафи шрафом М10, а спољни је 35 мм према коме сам наручио да савију профиле.


На предњој страни профила П је зашрафљен један лежај, а други је зашрафљен на задњем крају фиоке. Тако је предњи лежај непокретан а задњи се креће са фиоком чиме је постигнуто вођење у било ком положају фиоке. Мана оваквог система је што се фиока не може извадити из стола без демонтирања носача лежаја. Међутим конструкција је јако издржљива и лако се може поправити  јер су лежајеви стандардни и лако доступни.
Профил П је савијен према димензијама лежаја - унутрашња мера је 36 мм. Зид дебљине 3 мм даје довољну чврстину а и омогућава лако заваривање. Стаза за лежај је од поцинкованог лима дебљине 1 мм, како се не би оштећивало дрво. Шраф који држи лежај је М10.

Носач је од винклајзна 30х30 и за дно фиоке је зашрафљен са два шрафа М8.

Плочу и фиоке правићу од бродског пода дебљине 21 мм. Како ће то можда бити танко за плочу, одозго ћу вероватно да налепим слој храстовог ламелног паркета дебљине 8 мм што ће сем чврстине да побољша отпорност на оштећења јер је храстовина далеко тврђа од јеловине од које је бродски под. Са стране мислим да неће бити потребни косници јер ће шине клизача довољно да укруте конструкцију, али сам планирао да са задње стране ставим два већа косника од флахајзна 40х4 како сто не би вибрирао у уздужном правцу, јер ноге неће бити повезане на други начин. Челична конструкција ће бити тешка око 30 кг а дрвени делови још вероватно 30-40 кг тако да ће укупна тежина бити око 60-70 кг.

24.5.2019.

Странице заварене. Требало ми је око 3 и по сата да избушим рупе на шинама за лежајеве, оборим ивице и изварим све ово. Једна страница се услед варења деформисала (усукала), највероватније јер све шине нису исте дужине. Сем тога неке шине су сужене па сам морао мало да их раширим да лежај не би заглављивао. При састављању стола сем косника назад можда ћу морати да ставим напред између шина спојне шипке да би држале одстојање, али када заварим странице за горњи рам видећу да ли ће то бити потребно. У сваком случају имам материјала па ћу да додам још укрућења по потреби.

25.5.2019.

Целу челичну конструкцију сам завршио и офарбао основном фарбом. Током варења се конструкција извитоперила тако да је горњи рам био усукан за око 10 мм. У исто време доњи рам је био аузвинкл, па сам помоћу хидрауличне дизалице и наставка од две кутије успео да доњи рад доведем у правоугаони облик. Тиме се исправила и деформација горњег рама тако да је сада све у реду. Додуше поткрале су се две грешке - странице нису паралелне тако да ће доња фиока бити ужа од горње, а станице сам грешком окренуо наопако. Ништа битно, функционисаће и овако.





26.5.2019.

Сто сам офарбао основном фарбом. За овакве примене фарба на уљној (алкидној) основи је довољно добра. Основна фарба може да се нанесе у само једном слоју а завршна (лак) у два. За челичне конструкције изложене спољним условима боље је применити више слојева. 

28.5.2019.

Конструкцију сам офарбао лак фарбом, на изложеним местима два пута а на местима која нису изложена и унутрашње стране клизачких шина једном. Са обзиром на то да ће сто да стоји унутра на сувом, не би требало да корозира. Остаје да направим фиоке, носаче лежајева и горњу плочу. 

1.6.2019.

Радну плочу сам саставио лепљењем од бродског пода, управо се суши.

4.6.2019.

Фиоке сам почео да правим, али је проблем што су неке од дасака бродског пода усукане. Из тог разлога је једна фиока усукана, али се надам да то неће да представља проблем јер је зазор довољно велики.

10.6.2019.

Фиоке завршене, за остале три сам бирао равне даске тако да су и фиоке доста равне. Следи прављење задњих носача лежајева од виклајзна 30х30х3.

11.6.2019.

На радну плочу сам зашрафио храстову плочу дебљине 10 мм што ће повећати носивост а и отпорност површине. Завршио сам задње носаче лежајева и офарбао их, и излакирао фиоке. Када се осуши фарба на носачима остаје само да се све монтира. Плочу сам скинуо са улазних врата, накнадно је стављена и стално је изазивала деформацију врата па су се тешко затварала. Рупице од шрафова сам затворио комадићима дрвеног штапића за роштиљ.

13.6.2019.

Фиоке сам завршио и намонтирао, за шта је потребно доста посла јер треба наштеловати зазоре тако да фиока иде лако, али не сме да се закошава (то се дешава ако је зазор превелики).

Када сам ставио бушилицу, установио сам да сто вибрира по оба хоризонтална правца, па сам решио да ставим коснике - са стране по један а назад два у облику Х. Коснике сам направио од топло ваљаног флахајзна 30х5 и зашрафио сам их за ноге шрафовима М10. Сто сада скоро уопште не вибрира. Бушилицу би требало да зашрафим за горњу плочу јер се лако помера.










Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.