Претражи овај блог

четвртак, 4. јул 2019.

Мали непознати будилник

Овај сат је прилично стар али нема ознаке произвођача. Има нека необична решења - баланс има аксијалне рубине ("декштајн") у облику полулопте а рукавци се окрећу у самим плочама (што веома отежава састављање), оба федера су на истој осовини, једном ручкицом се навијају оба и тако даље. Сат је вероватно немачки (има неке натписе на немачком), можда са почетка 20. века.







Један рукавац осовинице анкера је био поломљен - осовину сам избушио бургијом 0,5 мм и ставио парченце клавир жице 0,3 мм па залетовао. Нема ту неког оптерећења па ће и тако да ради. Крај осовине за навијање је имао навој али се он појео, те сам нарезао нови навој. Треба да направим још матицу и ручку за навијање. Федер за рад је пукао па га је неко прековао, што је резултирало јако малим ходом баланса а сат је и тако радио само пола дана, па сам федер заменио сличним из неког будилника. Оба федера су у федер-хаусу.

Баланс је чудан, изгледа да је направљен савијањем од полуцилиндричног профила. Све у свему чудан сат. Кућиште је од месинга.

6.7.2019.

Показало се да сат ради само око 18 сати а онда снага федера нагло ослаби. Изгледа да је федер предугачак - у федерхаусу нема довољно празног простора па сат не ради довољно дуго. Постоји правило по коме се рачуна потребна дужина федера. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.