Претражи овај блог

уторак, 20. август 2019.

Камински сат ФХС

Машина добро очувана, али оба федера пукла и веома зарђала. Један је већ скраћиван тако да је неупотребљив, а други би могао да се скрати јер је пукао на крају али је толико зарђао да има кратере од корозије. Није ми јасно одакле толика рђа, мора да је неко прао комплетну машну водом без отварања федерхауса. Осовинице имају мало површинске корозије. Машина је са балансом и све остало је исправно.
Гонг се састоји од четири шипке од којих су три биле испале или поломљене, па их је неко летовао оловом. Једну која се климала нисам успео да одлетујем лемилицом него само пламеном. Рупа је била вероватно разбушена па сам је хартлетовао. Сада све четири звоне (две су имале сасвим туп звук).






15.12.2019.

Сат се вратио услед новог квара - један од зупчаника у механизму за измијање се расклимао на осовини (био је закован на малом зупчанику) па је проклизавао и звоно је ударало врло брзо и без контроле. Квар сам отклонио тако што сам залетовао зупчаник јер је то био најпростији начин - да би се зупчаник поново занитовао морао би да се растура цео механизам и вероватно да се мали зупчаник мало обради да би било меса за нитовање.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.