Претражи овај блог

четвртак, 9. јануар 2020.

Рачунар и матична плоча

Рачунар је почео сам од себе да се ресетује. Ако нема отворених програма ради нормално, али чим се отвори неки програм почне да се ресетује. Рачунар је стар десетак година. Летимичан поглед на матичну плочу је показао да је већина електролитских кондензатора набубрила, па сам их заменио. Мерење је показало да су сви изгубили капацитивност, неки 3-4 пута а некима је пала на само 5%. Услед кувања електролита некима је покло кућиште на врху а некима је испала и гумица, те се електролит осушио и отуда пад капацитивности.
У нормалним околностима ово се и не ради, али је рачунар специјалан и лакше је заменити електролите него реинсталирати софтвер на неки други рачунар јер има неколико додатних картица па би то била велика компликација.



Кондензатори су углавном познатих произвођача (Rubycon, CapXon) капацитивности 1800, 1200 и 470 микрофарада и служе за филтрирање напона за напајање. Када капацитивност довољно опадне сметње из напајања доводе до поремећаја у раду дигиталне електронике.
Рачунар је марке HP Compaq, што показује да се и производи познатих произвођача кваре исто а можда и више од јефтинијих и лошијих.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.