Претражи овај блог

уторак, 12. август 2014.

Мотор брисача за Фиат

Мотор брисача за Фиат браво. Не ради интервално брисање, сам мотор је исправан али на њму постоји електронска плочица која је у квару.



 На плочици има само неколико диода и отпорника, два транзистора и два релеа. Један од релеја је неисправан - пластика која држи контактни слог се истопила и заглавила слог. Да су ту ставили неку пластику отпорнију на температуру или да је пластика била удаљенија од контаката који се греју до овога не би дошло. Релеј се додуше лако мења али је без потребе јако мали и димензионисан за чак 20А што указује на његову непоузданост и кратак век.





14.8.2014.

После обиласка више продавница установили смо да таквог релеја нема у продаји. Једна могућност је да се из другог неисправног мотора извади исправан релеј па да се комплетира једна исправна плочица, а друга могућност је да се из кутије са плочицом изведу жице па да се релеј одговарајућих карактеристика монтира споља јер је већих димензија и не стаје у кутију.

21.8.2014.

Отворио сам неисправни релеј, одстранио истопљену пластику и очистио контакте. Требало би да ради, али видећемо како ће се показати у употреби. Најбоље би било промeнити реле али кад га нема у продаји онда је ово једино решење за сада. Увек може и споља да се набуџи неко веће реле, али за сада је овако.

30.10.2014.

Још један овакав мотор сам поправио, али се електроника мало разликује - има само један умсето два релеја. На штампи је једна линија прегорела па сам је закрпио, а контакти у релеју су добили кратер и једно зрнце материјала се откинуло па је остало у кратеру и контакти нису радили како треба. Релеј сам отворио и очистио, па би то требало да ради. 
Ово се вероватно дешава ако брисачи остану замрзнути, па мотор крене и док поништи све зазоре у полугама већ се активира и прекидач крајњег положаја. Тада је мотор под струјом чак и ако се ручица искључи јер добија струју преко тог прекидача крајњег положаја, и струја је велика. Ако пре не прегори осигурач, обавезно изгори или штампа или се поквари релеј (изгоре контанти или се истопи пластика).


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.