Претражи овај блог

петак, 18. јануар 2013.

Зидни сат Искра регулатор 1880

Ево једног занимљивог сата из средине педесетих година. Производила га је Искра из Крања, или је бар њихова ознака. Машина је направљена веома добро, тако да је могуће да је машину за њих правила нека друга фабрика, или је рађена у кооперацији. У сваком случају, квалитет израде је одличан. Иста оваква машина је у мом мастеру. Осовине и лежишта у плочама се уопште не троше, али су палете у анкеру прилично мекане и на обе машине сам морао да их брусим. Можда је то додуше последица рада под великим оптерећењем јер је на обе машине фалио точкић код тега, што је удвостручило погонску силу. Механизам је прилично осетљив и са оригиналним тегом од кило и по може лако да стане ако није добро подешен (ћопа), па је после неког времена неко вероватно избацио точкић како би сат радио уместо да га очисти и подмаже.

Тачност је зачуђујућа - мастер не одступа више од 5 секунди недељно, што је за овакву машину више него добро.









Овај сат је био у некој пошти, на њему још стоји месингана плочица са инвентарским бројем и ознаком ПТТ. Изгледа да је направљено доста комада, још увек понекад могу да се нађу на огласима. 

Врата кућишта су преправљана, неко је уместо оригиналног доњег стакла убацио ова три уска и тиме нарушио оригинални изглед, који додуше није био баш нарочито леп.

Серијски број машине је 1880.

10.1.2015.

Oве машине су осетљиве јер раде са малом снагом, али то им даје дуговечност јер је хабање минимално. Управо због мале снаге најмања неправилност у механизму се одражава на рад. Код овог сата је од почетка било приметно повремено ћопање, које никако нисам могао да решим. На крају сам установио да је узрок крива осовина анкеррада, која је искривљена највероватније због секундаре коју је неко насилно скидао. Анкеррад је бацао за око 2 десете, и до је било довољно да машина не ради правилно. Морао сам да га поравнам за толико, тако што сам направио један носач у виду слова П, на крајевима сам направио зарезе за рукавце осовине. Окретањем зупчаника сам га тако мало по мало поравнао по ободу фином турпијом, тако да је сада довољно центричан и сат ради равномерно. Поред овога може да се деси код оваквих сатова и да се искриви неки зубац анкеррада што се чује кад анкер наиђе на тај зуб. Овакав квар је био код мастера Солари http://kisobrani.blogspot.com/2013/07/blog-post_8.html


25.12.2015.

Ево слика и димензија опруге клатна (пендл федера). 



Укупна дужина 30 мм
Дужина од рупе до чивије 23,5 мм
Ширина опруге 6 мм
Дебљина опруге 0,07 мм
Пречник чивије 1,5 мм
Пречник рупе 1,5 мм
Дебљина завршетака 1 мм

Димензије је најбоље узети са старе опруге јер је могуће да се разликују. Завршеци би требало да буду исте ширине као и опруга, а не смета да буду мало шири али не више од 8 мм (као на слици, али опет зависно од сата). Све ове разлике у димензијама су могуће јер постоји могућност да су постојале измене током дугогодишње производње.

4 коментара:

  1. Pozdrav.
    Imam ovakav isti sat u skoro fabričkom stanju.
    Medjutim pendulum feder je stradao pa je stavljena neadekvatna zamena.
    Bio bih Vam zahvalan na fotografiji tog dela sata i dimenzijama kako bih znao šta da tražim.Mogu Vam i poslati fotke da vidite kako izgleda.
    Za sve informacije, viber fotke i slicno,mozete me naći na br 0641139650.
    Hvala unapred.
    Dejan Mladenović
    Leskovac.

    ОдговориИзбриши
  2. Пендл федер или опруга клатна се може направити, ја сам користио лим из оних дебелих налепница са бар кодом којих има на производима по самопослугама и другим продавницама. Унутра има неколико лимчића тачне ширине, само да се скрате и да се додају наставци. Наћи такву опругу код нас је јако тешко, у иностранству вероватно има али је цена нереална.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Vam puno na pomoci.
    Pomogli ste mi puno.
    Blog koji vodite je odlican.
    Ima toliko toga da se nauci.
    Hvala jos jednom i veliki pozdrav.....
    Dejan

    ОдговориИзбриши
  4. James imam isti takav sat I prodajem GA ispravan točan

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.