Претражи овај блог

недеља, 3. фебруар 2013.

Искра регулатор 10380

Ево још једног Искра регулатора, овог пута у оригиналној кутији.




Машина је изузетно добро очувана, чак су и палете анкера као нове, једино му недостаје чишћење и подмазивање. Неко је кочницу механизма за одржавање погона при навијању поставио неправилно па он не ради, али све је комплетно и исправно. Најлон би требало заменити сајлом, преполирати месингане делове (розетну циферплата, тег и клатно) и спреман је за наредних 50 година! Изгледа да је направљен 1957., такав је натпис у унутрашњости кутије. Серијски број је 10380. Циферплат се мало разликује од сата у претходном посту, који је старији.


Машина је исправна и ради, али је ход клатна јако мали. Додуше код таквог типа анкера (Грахам) клатно нормално има јако мали ход, тако да пошто палете нису потрошене то нећу ни да дирам. Ход ће се мало повећати чишћењем и подмазивањем, можда и полирањем рукаваца осовина. Изгледа да је непажљивим транспортом оштећен један зуб анкер-рада, али то ћу све да прегледам и да средим.

11.2.2013.

Машина очишћена и подмазана. Морао сам да је растурим ради замене најлона сајлом. Ход је и даље мали, можда ћу да покушам да мало спустим анкер како би се повећао. Овако ради поуздано, можда то нећу ни да радим. Могуће је да је ход клатна мањи него код остала два сата јер је опруга клатна доста тврђа од оних које сам ја стављао. Тврђа опруга би требало да смањи ход клатна. Анкер-рад је у добром стању као и сви остали зупчаници и механизам уопште. На полеђини циферплата урезани су датуми поправки - 1957., 1960., 1963., 1968. Мислим да је то последња година када је било шта рађено на машини. Како је сат из 1957. испада да није много радио што објашњава одлично стање свих делова.

Оригинална кутија биће замењена другом коју тренутно праве. Кад буде готова поставићу слике. Ова оригинална кутија је добро очувана али је заиста прилично ружна...

18.2.2013.

Нова кутија је готова, бајцована и лакирана. Конструкција је од храстовине, леђа од шпер плоче  дебеле 5 милиметара. Дуборези на галерији и доле су од липе, ручно су рађени. Кутија је стварно лепо урађена. За ту прилику сам одштампао нови погодан циферплат са римским цифрама, и скалу за клатно. Розетну циферплата, клатно и тег сам исполирао. Ево како сада изгледа.






1 коментар:

  1. Poštovani Slobodane, pratim Vaš blog o popravkama, i između tekstova o satovima naišao sam na ovaj tekst o Iskri. Imam isti takav sat u identičnoj kutiji i čitajući tekst, zainteresovao sam se da ga sredim i stavim u novu kutiju. Mogu li da stupim u kontakt sa vama preko mail-a možda, da Vas pitam dodatno za neke stvari oko rada na ovom satu. Srdačan pozdrav, Marko. markodogi@live.com

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.