Претражи овај блог

петак, 29. март 2013.

ИНСА секундарни сат

Ево једног секундарног сата наше производње. Направљен је у земунској Инси, отприлике 70-их или 80-их година двадесетог века. Кућиште је од бакелита, машина је са металним зупчаницима са пластичним поклопцем.






На овој слици је машина из сличног Праготроновог сата. На њој се јасно види утиснут заштитни знак Инсе. То значи да су тада Инса и Праготрон сарађивали, изгледа да је ове машине Инса правила за њих. У то време Инса је сарађивала са многим произвођачима, на пример са Русима (Слава). Инса је чак извозила механичке будилнике, па и правила за друге произвођаче са њиховим ознакама.


Како је мој систем на 12 волти а ова машина је за 24, у случају да не буде могла да се превеже направићу овакав склоп који подиже напон и мења поларитет у складу са линијским поларитетом.

Шема се састоји од 4 диоде, 2 кондензатора и 2 релеја. Ради веће поузданости могу да се ставе и рид релеји у DIL кућишту који имају дуг век трајања.


Ево машине из Инсе - сви зупчаници су метални, али за разлику од оног горе механизма овај нема ознаку Инсе. Изгледа да јесте израда њихова, али је можда рађено за извоз па зато има неку другу ознаку. Механизам је потпуно исти као онај горе с тим што је и међузупчаник метални и осигурач му је мало другачији.

Циферплат је од белог прозирног бакелита па може да се стави неко позадинско светло, а кућиште је затворено па сат може да ради и у влажним условима.

Може да се превеже на 12, 24, 48 и 60 волти (има два отпорника) тако да неће бити потребна никаква линијска конверзија. Механизам је мало бучнији. 


Машина у деловима.





Израда је врло добра - све осовине су обрушене, зазори су минимални.


Машина је заштићена поклопцем од провидне пластике са дугменцетом за подешавање времена. Жице се повезују преко конектора.

7.1.2015.

Недавно сам набавио још један овакав сат. Машина је код овога направљена у Инси, има пластични међузупчаник и за невољу предвиђена је за 24 волта. Калем има само један намотај од 29.000 навојака без извода, намотан је жицом пречника 0,07мм. Уместо да правим прилагодни склоп, одлучио сам да премотам калем. Прво сам одмотао око 14.500 навојака, а онда сам их намотао у супротном смеру. Средњи извод је један пол, а крајеви намотаја су спојени заједно и чине други пол калема. Овако је отпорност са 3,9 килоома пала на око 1 килоом, чиме је радна струја око 12 милиампера. На тај начин је одржан исти број ампер-завојака чиме је и јачина поља остала иста па машина нормално ради. Сат ради чак и на 7 волти тако да је на 12 волти рад сигуран и поуздан.
Како је жица јако танка, треба радити изузетно пажљиво. Ради одмотавања калема морао сам језгро да забушим на оба краја и стегао сам га у шиљке на стругу тако да се лако окреће. На моталицу сам монтирао празан калем и одмотао пола намотаја. Затим сам тај калем наместио на осовину са два лежаја како би се лако окретао, а струг сам искористио као моталицу да би жицу намотао назад на калем. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.