Претражи овај блог

уторак, 25. јун 2013.

Секундарни Сименс - Халске

Ево једног веома старог секундарног Сименс-Халске часовника. Пречник је око 320 мм, а механизам је са пужним редуктором.



Закачка је занимљиво решена - то је један хоризонтални масивни флахајзн зашрафљен за леђа са одстојницима. Олакшава качење на куку мада је прилично скупо решење. Још један доказ да се некада није тако штедело као данас.



Фарба се нажалост љушти са циферплата, можда због услова у којима је сат стајао.



Бели прашкасти трагови указују да је сат неко време стајао у великој влази, можда чак и у води. Срећом то није имало утицаја, сем што се на неким незаштићеним шрафовима и ротору појавила површинска корозија коју сам лако скинуо.


Гумени бужир на спојеним жицама је оригиналан, био је крт као стакло и лако се ломио. Жице су лицнасте а изоловане су ткањем. Калемови су заштићени навоштеним папиром а преко тога текстилом.






Отпорност калемова је по 1200 ома, тако да ако их повежем паралелно машина би требало да ради на 12 волти. Сада су калемови везано редно што је вероватно предвиђено за 24 волта. Механизам је типа U.werk.1 и први је механизам са ротором код Сименса. До тада су се користили механизми са клацкалицом (анкером). Прављен је од 1913. до 1927. а судећи по заштитном знаку који се користио од 1899. до 1924. сат је произведен између 1913. и 1924. Обртни моменат је 22 цмг а снага је 0,19 вати. Прављен је за напоне од 12, 24 и 60 волти, и за 60 волти у серијској вези. Mагнет je од челика легираног волфрамом.

26.6.2013.

Очистио сам и подмазао машину, сви делови су у одличном стању а од абања ни трага. Површинска корозија је вероватно последица стајања на неком влажном месту, као и љуштење фарбе са циферплата. Калемови су исправни и превезао сам их паралелно тако да машина ради лако чак и на 7 волти, али изгледа да је називни напон 12 волти и на том напону ради поуздано и брзо. Струја је око 20 милиампера. Сви делови су израђени изузетно прецизно и углавном су исполирани, нарочито пуж. Зупчаници су масивни и са обзиром да раде без икаквог оптерећења дуг век је осигуран. Онај полукружни флах је у ствари магнет, он осигурава да се ротор зауставља тако да казаљка стаје на подеоцима минута.

Кућиште је састављено од неколико лимених прстенова спојених шрафовима, и офарбано је тамно зелено. Коришћен је челични лим, и лим од цинка који је данас практично немогуће наћи у било ком производу. Није ми јасно зашто су баш тај лим користили. Сви шрафови на сату су са цоловним навојем.

Стакло сам већ набавио код стаклоресца, а треба да наштампам нови циферплат.


Ових пет зупчаника сачињава цео механизам - централни зупчаник (са конусним рукавцем на који иде зупчаник велике казаљке), ротор са пужем, међузупчаник, зупчаник мале казаљке и зупчаник велике казаљке.




Централни зупчаник је прилично дебео, оузбљење је косо и одговара пужу ротора. На зупцима су једва приметни трагови трошења.


Пужни зупчаник ротора је полиран и има спиралу са два почетка.


Међузупчаник за погон зупчаника мале казаљке.


Зупчаник велике казаљке.


Зупчаник за велику казаљку је на конусу осовине централног зупчаника, чиме је остварена фрикциона веза која омогућава подешавање казаљки без померања централног зупчаника. Оваква конструкција се може видети на старим сатовима. Касније је замењена звездастом опругом.


Ротор је изгледа ливен, чудно за тако мали део.



30.6.2013.

Механизам сам саставио и подмазао, и повезао на систем. Ради сасвим добро и скоро бешумно. 
Остало је да направим циферплат. У Корелу сам већ нацртао круг са минутном поделом, а стари циферплат сам сликао и сада би требало да некако пренесем слике бројева у Корел. Кад то завршим одштампаћу на папиру и залепићу преко провидну фолију ради заштите. Како је циферплат пречника око 30 сантиметара било би добро да се штампа на А3 штампачу, да не би био из делова...

5.7.2013.

Циферплат је коначно готов. Израда је потрајала, прво сам у Корелу направио кругове са минутном поделом по димензијама оригинала. Онда сам фотографисао све бројеве и знак како би добио оригиналне бројеве. Слике сам тада импортовао у Фото-шоп а тамо је мајстор за рачунарске технологије (много хвала) успео да од фотографија направи цртеже бројева. Затим сам те цртеже импортовао у Корел где сам их распоредио и подесио по величини, чиме је израда циферплата завршена. На крају сам одено то у копирницу и одштампали су ми на А3 папиру. Сад још само да залепим фолију, и могу да саставим часовник!


Цео процес са фоторафијама је био неопходан да би се задржао оригинални облик бројева, јер таквог фонта нема. 


8.7.2013.

Преправио сам цртеж због лоше читљивости из даљине - сатне и минутне ознаке на кругу биле су сувише сличне. Зато сам сатне ознаке мало проширио а минутне стањио, сада се са веће даљине лепо разликују па је читљивост боља. Циферплат су ми одштампали на папиру дебљине 200 грама по квадратном метру, па сам налепио преко тога сјајну провидну фолију ради заштите. Све када се састави изгледа овако...


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.