Претражи овај блог

среда, 18. децембар 2013.

Фрижидер

Електролукс је одавно почео да уграђује електронику у разне уређаје па тако и у фрижидере. Искомпликовали су и један тако прост уређај, толико да се не исплати поправљати га када дође до квара те електронике. Покушаћу да то поправим, ако не буде ишло направићу нови термостат.



Кажу да је цела нова плоча јако скупа па се не исплати поправка (скоро пола вредности новог апарата).

Електроника се састоји од микроконторлера који мери напон на сензору и на основу њега пали и гаси компресор. Температура се исписује на дисплеју, а преко тастера се може регулисати жељена вредност. Део за замрзивач ради нормално, али део за фрижидер стално показује симбол који означава немогућност мерења температуре, а фрижидер неконтролисано хлади и леди - температура је стално око нуле.

Нашао сам један кондензатор коме је опао капацитет са 22 на 2 nF  и заменио га али без резултата. Сумњам да је микроконтролер покварен, ако је тако онда ту нема поправке. Међутим како тај микроконтролер контролише оба компресора, можда то и није случај...

18.12.2013.

Установио сам да постоје три сензора температуре - један за замрзивач и два за фрижидер. Један од та два за фрижидер прави проблем, јер кад искључим његов конектор појави се нулица на дисплеју. Изгледа да је неки контакт у напојном мосту лош, јер у тренутку када је била нулица, на том сензору сам измерио напон од само 0,5 V. Иначе је напон око 1,5-2 V зависно од температуре, а отпорност сензора на око 5°C је око 5 килоома. Струја коју напојни мост даје сензору је око 300 микроампера при тој температури.

На излазу за погон мотора компресора су релеји и тријаци. Занимљиво је да је паралелно контактима релеја везан тријак, претпостављам да би се отклонило варничење на контактима, јер је полазна струја мотора велика. Вероватно се тријак активира само на тренутак па када струја опадне напајање преузима релеј. Једино ми није јасно чему уопште релеј када би тријак без проблема могао да напаја мотор стално...

2 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.