Претражи овај блог

четвртак, 4. децембар 2014.

Универзални инструмент Хартман Браун мултави ХО

Овај инструмент је прављен у Франкфурту од 1954. до 1961. Има мерне опсеге за једносмерну и наизменичну струју и напоне, као и омметар. Користи једну батерију од 1,5 волт.

Израда је наравно одлична, као и употребљени материјали. Исправљач је направљен са две германијумске диоде. Занимљиво је да су опсези на скали екстраполирани за 10% што олакшава мерење. Нажалост скала је баждарена до 30 а мерни опсези су 15, 30 и 60 тако да је у неким случајевима очитану вредност потребно помножити или поделити са два, што мало отежава и успорава мерење. Међутим то је било уобичајено за инструменте тог времена.
Примерак који сам купио је исправан мада му треба чишћење. Бакелитно кућиште је на два места окрњено и то би требало поправити.
Ознака ХО потиче од немачког Hochohm, јер је инструмент имао за то време неуобичајено велику унутрашњу отпорност (33 килоома за једносмерни и 10 килоома за наизменични напон по волту). Мерни опсези су за једносмерну струју од 30 микроампера до 1,5А што говори да је уграђен осетљив инструмент са кретним калемом. Произвођач тврди да је уграђени инструмент веома робусан и отпоран на ударце.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.