Претражи овај блог

недеља, 5. април 2015.

Експрес лонац

Ово је у ствари шерпа, има запремину од око 3 литра и немачке је производње. Марка је Фислер (Fissler) а то је познати немачки произвођач посуђа.
Експрес или папенов лонац је херметички затворен суд са сигурносним и радним вентилом. Током кувања у лонцу је радни притисак доста већи од атмосферског (1 атм) а вода у тим условима кључа тек на око 120°C. Услед тога се храна много брже скува, тако да је за већину јела довољно 30-40 минута, а нека јела од поврћа се скувају за само пар минута.



Израда је солидна. Цела шерпа је од прохрома, ручка је од бакелита, а делови механизма за затварање су од прохрома и шпиалтера. Има две опруге у главном вентилу и он нема никакве гумице (дихтује на конус), а сигурносни вентил је гумени са металним клипчићем. Све у свему лонац је добар, а таква му је и цена...

20.1.2016.

После неколико употреба дихтунг је почео да цури а онда и да пушта пару. Гума није имала никакве напрслине и на први поглед није била оштећена, али је изгледа била деформисана па је зато слабо заптивала. Једва сам успео да пронађем нови дихтунг а коштао је око 20е. Стварно превише за један комад гуме, али избора нема...

14.1.2021.

После неколико месеци и овај дихтунг је дотрајао, квалитет гуме је јако лош и поново је почео да пушта. Набавио сам комад силиконског црева за прехрамбену индустрију, саставио крајеве и залепио силиконским херметиком - овај дихтунг траје већ скоро 5 година а квалитет гуме је такав да нема никаквих трошења ни деформације. При томе је цена била релативно ниска, само четвртина цене новог дихтунга.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.