Претражи овај блог

петак, 25. март 2016.

Омметар Госен триом

Ево једног старог омметра немачке производње. То је Госен триом (Gossen triohm), мали приручни инструмент са три мерна опсега који мери отпорности од 5 ома до 500 килоома.













Користи једну батерију R10 од 1,5 волт које су застареле и не могу се набавити. Као замена може се искористити батерија 2R10 која се састоји из две такве ћелије, па се отвори и ћелије се изваде. То сам пробао, батерија кошта 200 динара односно 100 динара по ћелији. Ако буде трајала није ни скупо.

Инструмент је у одличном стању, направљен је од бакелита и врло је масиван и робусно направљен. На преклопнику опсега је пукла плочица од пертинакса, испала је једна челична куглица и некако доспела до инструмента са кретним калемом па је то правило необичне осцилације у показивању. Срећом све је растављиво јер је конструкција веома стара, па сам преклопник раставио и направио нову плочицу од танког текстолита. У опсегу х1 (5-5000 ома) испитна струја је до 20 милиампера што је доста велико оптерећење за батерију.

Занимљиво је да се крајњи положај казаљке (нула ома) подешава магнетним шантом на самом инструменту, дакле нема реостата који потенцијално представља извор непоузданости и кварова. Шант практично не може да се поквари, али мислим да је основни разлог избора оваквог решења цена јер је реостат свакако морао бити скупљи од једног шрафа и комада гвожђа.

Сада инструмент ради и то врло добро и прецизно. Овакви инструменти су коришћени у ПТТ-у па су неки тако и обележени, овај међутим није. На задњој страни постоји ознака да је направљен 1973. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.