Претражи овај блог

четвртак, 22. јун 2017.

Громови и муње

Синоћ је под утицајем атмосферског пражњења отказао ADSL модем. Отворио сам га и пронашао два отпорника који су изгорели. Један је на улазу телефонске линије, и он делује као осигурач јер је отпорност нула па је заштитио улазни степен. Други отпорник који је изгорео је у колу етернет порта али он није успео да заштити порт, овај више не ради. Променио сам оба отпорника и модем је прорадио али је порт остао мртав.

Морам на телефонску инсталацију да ставим једну реглету са пренапонском и прекострујном заштитом која би требало да заштити уређаје од атмосферских пражњења. Највероватније да је узрок томе што је привод од стуба до куће ваздушни, има око 40-50 метара ваздушне линије која је очигледно осетљива на ударе грома у близини.

23.6.2017.

Уместо реглете коју нисам нашао ставио сам неколико варистора. Како је напон на линији при слању позивне струје око 90 волти, варистор треба да има називни напон већи од тога - на пример 120-150 волти. Требало би их повезати као на следећој шеми.




Варистор (VDR, voltage dependent resistor) је отпорник чија отпорност зависи од напона као на следећој струјно-напонској карактеристици. 


Ако је напон испод UVDR  отпорност је врло велика, практично бесконачна и отпорник не проводи струју. Тако при нормалном раду телефонске линије он нема никакав утицај. Када се на линији из било ког разлога појави напон већи од ове вредности, отпорник ће да проведе и одведе струју у земљу. Ако је струја већа од оне коју отпорник може да поднесе, он ће да изгори. У сваком случају требало би да заштити осетљива електронска кола у телефону или модему од прегоревања.
Ако је део телефонске инсталације изведен ваздушним приводом, на пример од стуба до зграде, тај привод код атмосферских пражњења делује као антена и ту се индукује велики напон. Како би заштита била што сигурнија отпорнике треба монтирати што даље од апарата односно што ближе месту где се завршава ваздушни привод, јер се напон кроз водове простире неком коначном брзином - ако стигне пре до отпорника него до апарата,  већа је вероватноћа да ће отпорници да заштите апарат.

У продаји су обично варистори у облику диска, разних називних напона и снага. Снага треба да буде што већа а напон око 120-150 волти. Има их у продавницама електронских компоненти а могу се наћи и у старим уређајима (нпр. рачунарска напајања).

4 коментара:

  1. Može li više detalja za regletu?
    (sličan slučaj ... telefonski (nadzemni) kabl (kao i mrežni) su najosetljiviji ... za sada se rešava gašenjem svega pri iole jačoj grmljavini)

    ОдговориИзбриши
  2. Zahvaljujem na ovako detaljnom odgovoru.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.