Претражи овај блог

петак, 1. септембар 2017.

Камински сат Хермле са новом машином

Овај сат је у добром стању а машина је скоро нова. У питању је Хермле са 4 чекића и балансом. Машине са балансом су у сваком погледу боље од старих машина са клатном јер не захтевају водоравну подлогу, саме стартују и подносе транспорт. Поред тога раде тачније јер су са неповратним ходом анкеррада за разлику од већине машина са клатном. Машине са повратним ходом анкеррада су тачне код константне погонске силе какву даје тег, али код федера коме сила варира зависно од навијености такве машине су непрецизне и променом силе федера мења се и тачност рада машине. Машине са федером и неповратним ходом анкера (dead beat) су далеко тачније али ни приближно као машине са теговима.

4.9.2017.

Сат стално жури, чудно је да је машина изашла из фабрике са грешком. Како је чивија која држи ласо скоро на крају опруге, ласо више не може да се продужи па је једини начин да се регулише да некако отежам баланс. Занимљиво је да балансвела лежи на уобичајеним рубинима за разлику од првих машина тога типа где је осовина баланса била шупља а кроз њу је ишла клавир жица и на крају осовине су били рубини. Код тих старих машина рубини су давали само радијални ослонац а тежину баланса је носила опруга. Код неких Јунгхансових сатова је тежину носио магнет одбијањем, постојала су разна решења. 

5.9.2017.

Морао сам да отежам баланс са мало калаја, на две симетричне тачке. Јако мало калаја много утиче на рад тако да је сасвим мало довољно да сат почне да касни. Довољно је само у танком слоју калајисати 3-4 мм површине и то већ изазове кашњење.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.