Претражи овај блог

понедељак, 22. јануар 2018.

Штоперица Слава

Ова велика штоперица је наводно развијена за потребе космичких летова шездесетих година у СССР-у а на цивилно тржиште је доспела двадесетак година касније. Калибар механизма је 5498 и има 20 рубина. Резерва хода је 13 сати, подела је 0,1 секунд. Да би могао да се мери тако мали интервал брзина хода баланса је необично велика. Постоје две казаљке помоћу којих се може мерити пролазно време и које обиђу круг за 30 секунди. Мала казаљка обиђе круг за пола сата.






Цртеж балансвеле са измереним и фабрички датим димензијама.


 Зупчаник са осовином помоћне секундаре.





 Зупчаник главне секундаре са кардиоидом за ресет.

 Зупчаник помоћне секундаре са осовином.

Механизам је квалитетан и прецизно израђен, али је недостатак што баланс нема инкаблок систем рубина па ако падне обично се сломи балансвела. Баланс је тежак и са бочним шрафовима, ласо је система бреге. Главна опруга је по неким подацима  480-520 x 2,74 x 0,39 мм што је врло велика дебљина за ту ширину.
Повремено се дешавало да ресетовање казаљки не ради како треба али после подмазивања механизма (кардиоида и фрикциони склоп) ради боље, али не како би требало. Највероватније да је неки део похабан (чекић или кардиоида). Да би се ово раставило треба поскидати неке полугице али и казаљке, да би се извукла осовина главне секундне казаљке на којој је кардиоида. После демонтаже се показало да је узрок била разлабављена кардиода, услед чега се казаљка није увек заустављала на нули. Када сам стегао шраф кардиоде, казаљке се нормално ресетују. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.