Претражи овај блог

недеља, 18. фебруар 2018.

Инструмент за сатове - сатоскоп

Ево како се може јефтино направити уређај за испитивање рада сатног механизма. Треба направити микрофонско претпојачало које у себи садржи и одређене филтере како би се издвојио само звук сата. Шема, нацрт плочице и софтвер потичу са сајта www.watchoscope.com.



На основу звука се може установити да ли сат ради тачно, колики је ход баланса и да ли је са машином све у реду - ако се појаве неки необични шумови то обично указује на неки механички недостатак или квар. Зато је овај уређај један од основних алата сваког сајџије. Додуше намењен је првенствено ручним и џепним сатовима али се вероватно може користити и за веће механизме.

Остаје да га уградим у подесно кућиште, и да направим носач за сат који ће имати уграђени микрофон. При томе треба да се води рачуна да се микрофон што боље изолује од буке и спољног звука, јер су то сметње које могу лако да поремете рад програма.

Уређај ради најбоље када се машина прислони на микрофон јер је онда пренос звука добар и тај звук машине је далеко јачи од околне буке па су онда сметње мале и не утичу на рад уређаја.

16.5.2019.

Апарат сам уградио у подесну кутију, остало је још да направим неки подесан носач за машину са уграђеним микрофоном.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.