Претражи овај блог

недеља, 5. август 2018.

Гелендери на терасама

Гелендери су од пуног гвожђа. Нису много корозирали сем на споју рукохвата са конструкцијом - ту је направљен преклоп а између није офарбано, и рђа се увукла унутра па сам морао цео рукохват да одсечем да би то могло да се очисти и офарба. После ћу да га зашрафим, а био је заварен само на неколико места тако да ће сада то да буде чвршће. Ставићу прохромске шрафове М5 на растојању од око 35 цм. Флахајзн где се шрафи рукохват је дебео око 5 мм, а рукохват је од полуокруглог профила дебљине 12 мм.








Гелендери су стари преко 50 година, а у међувремену су само једном фарбани (преко око 25-30 година). Сада је потребно само да се стара фарба матира, на местима где је пробила корозија офарбаћу епоксидном основном (у спреју), а затим два пута полиуретанским ауто-лаком челенџер (Challenger). Боја је RAL6009 (тамно зелена).

8.8.2018.

Фарбање иде јако споро. Има много кривина и завијутака које треба офарбати са свих страна, неприступачно је, а уз то фарба не покрива најбоље јер је превише ретка. Током фарбања се згусне па је онда покривање мало боље, али све у свему посао је заметан и споро иде. У индустрији се овакви предмети фарбају електростатичким пиштољем који омогућава да се распршена фарба услед наелектрисања лепи за подлогу и тиме се смањује расипање фарбе, али таквих уређаја је мало или су скупи па се не исплати набављати за повремене послове.

26.8.2018.

Коначно је готово, данас сам зафарбао и последње детаље - главе шрафова на горњем делу рукохвата. Надам се да нећу скоро морати ово да радим. Фарба је незгодна - ретка је, слабо покрива и пени, а када смо радили била је велика врућина (можда је то узрок) али је некако све завршено.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.