Претражи овај блог

уторак, 16. октобар 2018.

Сат годишњак Кундо

Овај сат са торзионим клатном је врло добро очуван а машина је исправна, али је торзиона опруга покидана и недостаје виљушка за анкер. Марка је Кундо односно Кинингер (Kieninger). Како се торзионе опруге тешко набављају, покушао сам да је направим од спирале баланса неког старог будилника. Оригинална опруга је дебљине око 0,07 мм. Нашао сам спиралу од 0,12 мм и то се показало као предебело па сам је истањио фином шмирглом (600). Како је опруга бронзана лако се тањи, довољно је само 4-5 пута превући шмирглом и период осциловања се продужи за неколико десетих делова секунде. Тако се постепено може дотерати опруга да је на средини подешавања период осциловања око 15 секунди што је одговарајуће за овај сат.

Нова опруга је од бронзе а стара је од челика. Данас се углавном користи специјални легирани челик (ниварокс на пример) који је неосетљив на температуру па је сат далеко стабилнији при темпертурним променама. Исти материјал се користи за спирале баланса код ручних сатова. Колико ће бронзана опруга утицати на термичку стабилност хода остаје да се види, али ти сатови иначе нису нарочито прецизни јер сила федера није константна, тако да додатно одступање можда неће ни бити много приметно.

16.10.2018.

Ставио сам виљушку и подмазао машину дуколом 2. Сат ради доста добро, остало је још само да се подеси ход. На клатну је могуће променити период осциловања за око 2 секунде (од 14 до 16 секунди) што даје око 3 сата дневно, према томе могуће је у доста широком опсегу компензовати одступање торзионе опруге.
Остало је још само фино подешавање.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.