Претражи овај блог

среда, 12. децембар 2018.

Француски камински сат 1

Овај сат је одлично очуван, али му недостаје клатно које треба да прилагодим од сличног сата. Ово је машина "брокот" система - анкер и анкеррад су видљиви у унутрашњем кругу циферплата, а каменови су од рубина што није тако често код ових сатова.



Кућиште је од камена и веома је тешко и масивно. Машина је округла али за разлику од већине сличних има аутоматско подешавање звона, што је говори да је нешто новија. Нема жиг произвођача. Израда је наравно одлична, чак су и розетне напред и назад ливене од месинга и обрађене на стругу, што се не виђа често. Стакла су дебела и фазетирана и напред и назад, додуше ово назад се поломило и треба га променити. Стакло је запертловано у розетни па ћу морати да упасујем ново и да га залепим. 
Ови сатови су прављени од половине 19. до почетка 20. века и одликују се изузетном израдом. Машине су махом округле и са дебелим плочама, а осовине су тврдо окаљене тако да се не троше. Федери нису јаки и ретко се ломе, локери се ретко појављују.
На машини пише 6 што значи да дужина клатна треба да буде 6 цолова.

13.12.2018.

Шипку клатна сам наставио тако што сам на једном крају хартлетовао нови комад материјала пречника 2,5 мм на чијем другом крају сам нарезао навој за везу са кукицом која се качи на пендл федер. Спој где је хартлетовано је изведен са преклопом тако што је један комад избушен бургијом од 1,6 мм а други је споља обрађен на ту меру. Тако је додирна површина већа па ће спој да буде сигурнији.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.