Претражи овај блог

четвртак, 18. јун 2020.

Густав Бекер 1803873 једнотегаш

Овај сат има оригиналну кутију и клатно, недостају тег и вођица клатна са специфичним механизмом за аутоматско подешавање. Ову вођицу је тешко пронаћи па ћу да је направим. Серијски број машине је 1803873 па би требало да је из 1904. године а направљен је у Немачкој у Фрајбургу. 
Машина има један тег и механизам за одржавање у раду приликом навијања, доста добро је очувана али је неко некада ставио две биксне. Ово сам већ виђао међутим никада нисам видео локере на овим машинама - изгледа да су неки волели да се играју са тим, јер те машине раде са јако малом силом и локери се практично никада не појављују. Могуће је додуше да је неко ставио тежи тег да би сат радио уместо да га очисти и подмаже па су се зато створили локери, међутим на основу искуства са машинама Искра у том случају се поједу палете анкера а локери се ипак не створе. Уместо тежег тега избацивали су чекрк - резултат је исти али сат мора да се чешће навија.
Занимљиво је да је неко ставио скала канап од радио апарата, ови канапи су веома добри али ни њих више нема у продаји на жалост.



27.6.2020.

Вођица клатна и пендл-федер направљени, сат ради. Вођицу сам направио од месинганог лима са обичном чивијом, механизам за аутоматско подешавање клатна сам изоставио.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.