Претражи овај блог

понедељак, 9. фебруар 2015.

Разводник са прекидачем

На оваквом разводнику се истопио прекидач па сам га заменио. Разводник је направљен од јако лоше пластике која уопште није за овакву опрему која може бити опасна у случају квара. Квалитет уређаја је јако слаб, али нажалост се то не види споља. Жице су биле залетоване за контакте прекидача неким јако лошим калајем који има много олова а флукс као да није ни коришћен. Услед тога се једна жица одлетовала и почела да варничи, контакт се грејао и пластика око њега се истопила. Тако је прекидач постао неупотребљив.


 Контактне шинице које стежу пипке виљушке су јако танке, кабл једва да има 1 квадрат а на разводнику пише да издржава 3500 вати што је потпуно сулудо. Прекидач је ту такође слаба тачка јер иако је декларисан за 16А он то сигурно не може да поднесе у неком дужем периоду. Овакви разводници су јако опасно и не треба их користити јер могу лако да изазову пожар.
Много бољи су разводници од бакелита, али се они данас скоро и не праве. Бакелит се за разлику од пластике не топи и много је тврђи па су контакти сигурнији. Бакелит такође не гори за разлику од пластике, и неупоредиво је бољи код електричних уређаја. Постоје и специјалне врсте пластике која је отпорна на температуру, али је таква пластика скупа па се ређе користи.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.