Претражи овај блог

четвртак, 11. јун 2015.

Мали будилник кинзле

Ево једног малог немачког будилника из педесетих или шездесетих година марке кинзле. Направљен је врло добро, једини пластични део је "стакло", а све остало је од челика и месинга.






Федери су затворени али нема рубине - сви лежајеви су месингани а за баланс и анкер челични. Лежајеви за мале зупчанике су биксне па се могу лако променити. На једном од зупчаника услед лошег одржавања обе биксне су добиле локер па сам их избио и окренуо, тако да то сада нема утицаја јер се осовина под оптерећењем ослања само на једну страну рупе у биксни.

Машина пречника око 40 мм и више подсећа на џепни сат него на будилник по величини делова. Да су ставили неколико рубина била би практично неуништива, али можда су и постојале варијанте са рубинима. Конструкција донекле подсећа на руске будилнике марке слава. Они су далеко грубље направљени али имају 11 рубина што значајно продужава век. Додуше и њима се абају биксне јер је оптерећење на зупчаницима ближим федеру веће па ако се сат не чисти редовно долази до трошења појединих делова.

Овај је био подмазан нечим што је позеленело и претворило се у смолу. Можда је то био WD40 а можда и неко неквалитетно уље... Види се да је сат радио, фарба са задње стране је потпуно излизана.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.