Претражи овај блог

четвртак, 21. јануар 2016.

Universal Avometer модел 8

Ево једног старог легендарног инструмента. Енглеске је израде а конструкција датира из 20-их година. Ово је модел 8 прављен од 1951. до 1955. Овај примерак је направљен 1954. Израда је робусна и врло добра - кућиште је од бакелита, отпорници делом жичани мотани а делом готови. Инструмент је био намењен за индустријску употребу па је и квалитет зато добар.




Исправљач је од бакар оксида. Инструмент са кретним калемом је врло прецизно израђен и тачан је и дан данас, после 60 година. Пар отпорника је било у прекиду па сам их заменио готовим метал филм отпорницима.
Занимљиво је да постоји нека врста аутоматског осигурача који у случају великог преоптерећења (10 пута више од опсега) искључује доток струје. Механизам је једноставан а активира га сам инструмент - кад казаљка дође до краја системом полуга се ослобађа прекидач и искочи дугме. Притиском на то дугме прекидач се враћа у рад, па мерење може да се настави. За мерење отпорности користе се две батерије (Д ћелија од 1,5 волти и једна батерија од 15 волти). Сваки мерни опсег има свој потенциометар за подешавање нуле. Скала је велика и подеоци су крупни па је очитавање прецизно. Скала има и огледало против паралаксе.

Недостајуће оригиналне цоловне шрафове сам заменио са М2,5 јер су скоро исти. Гумене ногице су изгубљене па сам ставио неке сличне. Кућиште је на више места било напрсло па сам то залепио. Оригиналне шрафове на клемама је неко заменио модернијим банана букснама, али такво је решење било и на моделу 8 марк 2.

Инструмент мери струју од 50 микроампера до 10 ампера, напон од 2,5 до 2500 волти, а има више опсега за мерење отпорности (од 0,5 ома до 200 мегаома помоћу спољног извора напона 130-160 волти). Постојали су и специјални додатни уређаји којима су се могли проширити мерни опсези.
Уместо батерија вероватно ћу да направим исправљач за 1,5 и 15 волти који ће моћи да стане у простор за батерије. Тако ће инструмент моћи да се користи и на струју што је сасвим адекватно његовим габаритима и тежини.

25.1.2016.

После јустирања контаката на АЦ прекидачу раде сва три омска опсега. Неко је при монтажи погрешно наместио једну жицу која је притискала горњи контакт услед чега се он деформисао па је био стално укључен, и средњи омски опсег није радио. То сам поправио, и установио да се казаљка у крајњем положају повремено заглављује - претпостављам да је у питању нека нечистоћа па ћу то морати да погледам. Изгледа да је зазор осовине онструмента превелики, то би требало подесити.
Исправљач ћу уградим у кућиште за батерије, нашао сам трансформатор са два секундарна намотаја. За 1,5 волт употребићу LM317 јер струја иде до око 90 милиампера, а за 15 волти ће бити довољна обична ценер диода са отпорником јер струја не прелази 50 микроампера.

29.1.2016.

Исправљач је готов и уграђен, омметар ради на сва три опсега.




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.