Претражи овај блог

четвртак, 12. мај 2016.

Дурбин турист-3 20х50

Ево једног старог совјетског телескопа или дурбина. Израда је доста добра, направљен је од алуминијума. Нема пластичних делова сем једног одстојника. Има објектив пречника 50 мм који се састоји од два слепљена сочива. Маса је око 600 грама.






Окулар се састоји од две групе од по два слепљена сочива. У мањој цеви су још три сочива од којих су два за обртање слике.
Оптика је изузетно добра - нема видљивих аберација ни изобличења, слика је светла и оштра. Видно поље је уско, свега око 2 степена, али то не смета много. По ивици видног поља оштрина опада, тако да је центар поља оштар а периферија баш и није али то није тако изражено.
Занимљиво је да се променом комбинације сочива у мањој цеви може мењати повећање, и то према скици. На тај начин могуће је користити увеличања 20, 30, 40 и 60 пута. При томе квалитет слике уопште не опада, али како је објектив релативно мали опада светлосна моћ па је потребно јако светло. Како инструмент нема призме губитак светла је мањи па је слика прилично јасна и када нема довољно светлости.
На клизним спојевима елемената је заптивка од филца. На већем елементу је та заптивка делимично потрошена па сам је заменио. Иначе је доста добро очуван, нема оштећења и комплетан је.
И данас се праве и продају, мада су мало измењени (друге боје и са мањим оптичким изменама).







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.