Претражи овај блог

понедељак, 30. мај 2016.

Будилник Јунгханс

Овај сат је од пре рата. Машина је добро очувана али је било потребно оштрење осовине баланса јер није била баш оштра. Зато је ход био слаб. Такође сам променио и један кирнер-шраф који је имао трагове трошења. Занимљиво је да је произвођач за везу рама циферплата и машине искористио три иста кирнер-шрафа па сам један од њих ставио на баланс. Да ли је то намерно ради резерве не знам, али делује ми тако.




Сем тога треба ставити и стакло које недостаје. Кућиште је од танког лима, рекао бих да је од цинка. Лим је мек и врло лако се криви. Овај сат је био јефтинији производ за широку потрошњу па је требало негде уштедети, и произвођачи тог времена су углавном штедели на мање важним деловима као што је на пример кућиште. Машина је ипак прављена добро и квалитетно тако да се и данас те машине могу наћи у добром стању (без локера), после 80 и више година рада. Звоно је од челичног лима а леђа од месинганог.

Натпис на циферплату Мих. П. Петковић и Комп. је фирма дворског јувелира и сајџије који је највероватније продавао а можда и склапао ове будилнике за домаће тржиште. Петковић је такође држао и Зенитове производе.

Федер је изгледа кратак па машина не ради баш дуго, једва да састави 24 сата. Вероватно је некада промењен или скраћен услед пуцања...

Стакло је код стаклоресца коштало 50 динара, сат је сада комплетан.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.