Претражи овај блог

уторак, 16. август 2016.

Француски камински сат

Овај сат има више од сто година. Машина је уобичајена округла са специјалним механизмом за фино подешавање. Ове машине су веома фино израђене, све осовинице су танке и тврдо окаљене па треба пазити да се не сломе.





Клатно није оригинално па треба да одредим праву дужину, а опругица лептира за звоно је била потпуно мека, вероватно је неко некада променио. Услед тога је сат јако брзо звонио јер је лептир проклизавао на осовиници и није могао да регулише брзину. Опругица мора да буде еластична, исекао сам нову од челичног лима дебљине испод 0,1мм и сада ради нормално.

Машина је иначе одлично очувана, само би јој требало чишћење и подмазивање. Кућиште је изгледа направљено од неке легуре цинка, а задња страна је од лима од цинка претпостављам. Тај материјал је доста коришћен пре рата за сатове, многи будилници и зидни сатови са краја 19. и почетка 20. века су прављени од тога.

14.9.2016.

Рекламација - звоно повремено не одзвони па то поремети редослед јер је механизам са разбрајањем (нема аутоматско подешавање). Највероватније да је машина прљава, мораћу овог пута да је очистим како треба.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.