Претражи овај блог

уторак, 16. август 2016.

Термо-хигрограф

Ево једног старијег инструмента за бележење промена температуре и влажности ваздуха.

Израда је веома солидна - постоље је изливено од силумина, костур поклопца је од лима а провидни делови су од плексигласа.
Произвођач је источнонемачки VEB Feingerätebau Drebach. Основана 1945. као приватна фабрика за време социјализма је национализована а после уједињења Немачке фабрика је враћена првобитним власницима и сада ради под називом Fischer. И даље производе мерне инструменте.











Овај термо-хигрограф је прецизан инструмент са мерним опсезима за температуру од -15 до +45°C и за влажност 0-100%. Добош са папирном траком покреће сатни механизам производње Гласхит са платформом и 11 рубина који се навија једном недељно, а добош се окреће за један дан или за недељу дана, по избору. У складу са тим се намешта одговарајући папирни уложак са скалама за температуру и влажност.

Казаљке са писачима на крају су од танког лима, јако су лагане. Писачи су попут пера за туш, пуне се тушем или мастилом и лаганим кретањем ваљка остављају траг на папиру.

Овакви уређаји су се користили у просторијама за праћење температуре и влажности, као што су музеји на пример. Данас су још увек у употреби али уместо механичког обично се користи кварцни механизам за покретање ваљка.

Писач за темпеартуру преко полужног система покреће биметални елемент осетљив на температуру. Писач влажности такође преко полуга покрећу две "харфе", склоп природних влакана односно длака које су осетљиве на влагу из ваздуха, а натеже их контра-тег који се подешава. Према упутству треба редовно подешавати овај механизам јер се услед старења тих влакана мења показивање. Подешавање се изводи тако што се влакна навлаже дестилованом водом а онда се писач подеси на 95% помоћу калибрационог точкића који носи клацкалицу између две "харфе".

9.12.2016.

Скала, то јест измењиви уложак на А4 папиру коју сам направио у корелу...


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.