Претражи овај блог

четвртак, 31. август 2017.

Појачало Sanyo

Појачало није оригинално, неко је ту нешто буџио. Као да је цео унутрашњи склоп електронике убачен од другог појачала. Постоји нека необична сметња, канали прораде тек када се појача. Као да негде постоји лош контакт али не могу да откријем где. Прелетовао сам неке сумњиве контакте и жице, чистио потенциометар али без успеха.
Треба доста времена и рада да се нађе квар, али како оба канала прекидају на исти начин могао би да буде и проблем са напајањем. Наравно могућ је и квар самог излазног кола (STK463 хибрид снаге 2х25W синуса при изобличењу од 0,08% на 8 ома) мада у то сумњам.

5.9.2017.

У питању је био хладан лем на заштитном релеју који прекида излазе оба канала. Прелетовао сам то и сада ради нормално, али постоји неки други проблем услед кога се заштитни релеј повремено активира а отпорници у излазу (који вероватно служе за неку врсту компензације или заштите) се греју. Као да је негде кратак спој у инсталацији али нисам успео да нађем где. Када се предња маска одвоји од уређаја то се не дешава.

6.10.2017.

Испоставило се да хладан лет није једини проблем, јер квар тиме није био отклоњен. Установио сам да су сами контакти релеја запрљани, велика је прелазна отпорност па сам их очистио фином шмирглом (1000). Вероватно да се појачавањем повећа излазни напон и онда то преспоји контакте и звучник проради. Исти су симптоми и код мог појачала Пионир, вероватно је сличан квар у питању.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.