Претражи овај блог

среда, 3. фебруар 2016.

Зидни сат Сеико

Овај електро-механички сат Сеико СЦ 212/1 потиче из шездесетих година. За нека тржишта носио је назив Сонола. Механизам је једноставан и састоји се од неколико зупчаника које покреће клатно, а клатно покрећу електромагнети контролисани германијумским транзистором.




 Клатно тиме регулише брзину рада па се она може подесити померањем тега који мења центар масе. Механизам покреће и показивач дана и датума, а мотор покреће звоно које звони само на пун сат. Све добија напајање од две Д батерије, које су повезане тако да једна напаја звоно а друга машину. Тако се простим вађењем прве батерије искључује звоно.





Занимљиво је да се електроника састоји од једног отпорника и једног германијумских транзистора који су спојени на клемарнику, што је јако стара технологија. Тада су већ увелико постојале штампане плоче, вероватно је било овако јефтиније. Иначе је све направљено јефтино штедљиво али ради и траје захваљујући доброј конструкцији и прецизној изради. По звуку звона се осећа да је сат јефтин. Да је у питању стара производња показује већина шрафова и матица од месинга, што је данас незамисливо. Тада је месинг очигледно био јефтин.

Овакви механизми постоје одавно, још у деветнаестом веку су коришћени, али је тада комутација електромагнета наравно извођена механичким контактима. Касније појавом транзистора је веома порасла поузданост јер су избачени контакти подложни трошењу. Први широко распрострањен механизам овог типа био је АТО чију лиценцу су купили многи познати произвођачи укључујући и Јунгханс.

Опруга за једну батерију је била сабијена па сам покушао да је натегнем, међутим при томе је пукла, па ћу морати да направим нову или нашем неку сличну. Зашрафљена је срећом па то олакшава промену.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.