Претражи овај блог

уторак, 9. фебруар 2016.

LED сијалица

Ова сијалица V-TAC од 15 вати је почела необично да се понаша. Када се загреје почне да трепери а када се гаси не угаси се одмах већ неколико пута трепне после гашења.







Пошто су Кинези узели и развој у своје руке, направили су интегрисано коло BP9833D намењено за погон LED сијалица. Ради као струјни извор а од пратећих елемената има неколико кондентзатора, један мали калем, трафо, отпорнике, диоду и грец. Испод једног електролита је плочица веома пожутела па сумњам да се он претерано греје јер му је порасла еквивалентна редна отпорност. Светлећи модул се састоји од 45 SMD LED на округлој плочици монтираној на металну подлогу која је истовремено доњи део крушке али је пластифицирана па делује као да није од метала. Од грејања је пластика пожутела и испуцала.

Мерењем сам установио да се кондензатор од 2,2 микрофарада (400 волти) сасвим осушио и капацитивност је скроз опала. Верујем да ћу променом овог кондензатора решити проблем.

10.2.2016.

Заменом овог кондензатора се проблем само погоршао, јер је још један кондензатор од 6,8 микрофарада (400 волти) био у прекиду (отпала му ножица). Заменом оба кондензатора све ради нормално. Из предострожности не би било лоше да заменим и кондензатор у мрежном филтеру од 4,7 микрофарада (400 волти). Сва три кондензатора коштају 58 динара па се поправка исплати са обзиром на цену сијалице (преко 1000 динара). Сем тога LED модул није лепо налегао на метални одливак па је између ушао силикон којим су то залили. То сам исправио и изравнао тако да је сада налегање много боље па ће тиме и модул боље да се хлади. Да ли је слабије хлађење модула утицало да брже пропадну кондензатори не знам, али то свакако није добро. Срећом све је направљено релативно једноставно па су поправке могуће.

11.2.2016.

Сијалица је коначно састављена и за сада ради добро. Не греје се претерано и лепо сија. Видећемо колико ће дуго да потраје...

14.3.2016.

После око месец дана сијалица је опет престала да ради, овог пута без наде да се поправи - изгорели су LED модули. 

1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.