Претражи овај блог

среда, 8. март 2017.

Стони универзални инструмент

Одавно сам нашао кућиште старог универзалног инструмента. Вероватно је био намењен за радионичку употребу јер је веома велики, али како немам управљачки део већ само инструмент решио сам да то направим.
Скала је баждарена до 200 и до 500 што ћу искористити за опсеге мерења напона, а омски опсег такође постоји па ћу га искористити за омметар. Мерење струје се ређе користи па то нећу да правим.
Помоћу једног петоположајног преклопника бираће се опсези а једним двоположајним преклопником бираће се мерење напона или отпорности. Напајање ће бити мрежно.8.9.2018.

Инструмент сам коначно завршио. Шема је нешто измењена јер сам прорачунима и експериментима установио да су праве вредности отпорника нешто другачије. Избором отпорника за омметар сам постигао да је анулирање исто на свим опсезима тако да не мора  да се анулира са сваком променом опсега, али је то захтевало доста времена и труда. Волтметар је такође нешто измењен, јер је било потребно кориговати вредности отпорника. Такође се показало да отпорници прилично одступају од називне вредности што утиче на тачност инструмента. Баланс кретног система инструмента сам такође морао да подешавам али то нисам успео да урадим идеално. Резултат је да тачност инструмента није идеална - највећа грешка износи око 0,6 - 0,7% што и није тако лоше. На нелинеарност утиче лош баланс кретног система што се доказује када се инструмент постави хоризонтално, јер тада гравитација не утиче на показивање казаљке.


Нема коментара:

Постави коментар