Претражи овај блог

петак, 6. јануар 2017.

Доглед Штајнер 10х50

Овај старији доглед је био у прилично лошем стању - сва сочива су била прљава као и призме, механизам за фокусирање неисправан. Облога од вулколана (или тврде гуме) се распада и на доста места је отпала и то би требало обновити. Морао сам да све да раставим да бих могао да очистим призме. Носачи објектива су од бакелита, а објективи су ахроматски (цементирани дублети) са антирефлексним слојем на унутрашњој страни који је прилично пропао.  На осталим стакленим површинама нема антирефлексног слоја тако да претпостављам да је доглед старије производње, вероватно из педесетих година. Фирма Штајнер је основана 1947. тако да старији од тога сигурно није.
Конструктивна решења су јефтина мада је све израђено прецизно и од доста добрих материјала - носачи окулара су од бакелита као и точкић за фокусирање, док је све остало од алуминијума. Колимација се изводи са четири шрафа који потискују призме а објективи су фиксни у својим лежиштима. После чишћења и колимације изгледа да је оптика сасвим задовољавајућа, мада је видно поље нешто уже а и слика је нешто тамнија него код мог ТЕНТО 10х50. А то је и за очекивати, јер је овде свака стаклена површина прекривена антирефлексним слојем па се лепо види напредак од тридесетак година у развоју оптике. Руски догледи су генерално далеко боље конструисани што се механике тиче јер се колимација изводи ексцентричним прстеновима а нема пластичних ни бакелитних делова па их то чини робуснијим и издржљивијим. Већина је заптивена смолом па је продор прашине и влаге минималан што је важно за трајност.

16.3.2017.

Услед вађења призми, а како се тешко враћају баш тамо где су биле, у десном систему је слика била закренута за неколико степени што се манифестовало слично као лоша колимација. Ово се решава закретањем призме у кућишту тако да сам то успео да исправим. Остало је још да поново подесим колимацију пошто свако померање призме мења и путању зрака... Такође у десном систему слика не може баш најбоље да се изоштри, могуће је да у оптици постоји нека аномалија. Видећемо да ли ће подешавање призме да то промени.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.