Претражи овај блог

недеља, 29. јануар 2017.

Југо - термопрекидач вентилатора

У неким случајевима се вентилатор пали нормално, некада се не пали све док температура не пређе 90 а некада се на тренутак упали па поново угаси. Непоуздано ради и могао би да изазове прегревање мотора.
Прво сам мислио да је у питању неки контакт, нека жица, релеј - изгледа да је све то исправно, сами контакти у термодавачу изгледа да су неисправни иако је стар само 5 месеци. Мораћу да га променим...

4.2.2016.

Ради провере сам скинуо жице са термо-прекидача и установио да је једна клема лабава јер је материјал истањила корозија. Заменио сам је али без резултата - симптоми су остали исти. На крају сам променио термо-прекидач и сада све ради нормално. Стари термо-прекидач сам проверио у врелој води - сем што је температура неадекватна (за око 8 степени нижа од номиналне која је 82-68°C, а измерио сам да се пали на око 75 а гаси на око 60°C) такође су и контакти неисправни јер је прелазна отпорност између 50 и 200 ома (како кад). Вероватно је то био узрок нерегуларног рада вентилатора - релеј не може да дође при толикој отпорности.

Термо-прекидач сам отворио и унутра је све као ново, и врло прецизно је израђено. Међутим на контактима има неког оксида који спречава проток струје. Када сам их очистио прелазне отпорности практично нема. Очигледно да је легура од које су контакти направљени лошег састава.

9.4.2017.

Термопрекидач је поново отказао! Претходни је трајао око 6 месеци а овај једва два месеца. Квалитет је очигледно јако лош. Овај се такође чудно понашао од самог почетка - понекад је укључивао са осцилацијама, и на крају је потпуно престао да укључује. Сада сам ставио неки други са мало вишом температуром (укључује на 90 а искључује на 80°C) и за сада ради како треба.
Размишљам да направим сигурносни систем који ће у случају отказа термопрекидача палити вентилатор на основу сигнала термодавача у глави мотора. То је NTC отпорник на коме напон зависи од температуре мотора, тако да би било једноставно направити електронски уређај који би палио вентилатор у задатом опсегу температуре.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.