Претражи овај блог

среда, 4. јануар 2017.

Телескоп ЗРТ-457

Овај совјетски телескоп из 1976. године сам пре неколико дана нашао на пијаци. Није много коришћен али сам морао да га мало средим - маст се осушила па сам прстен за изоштравање раставио и подмазао.

Такође је постојао зазор па сам мало поравнао прстен за регулацију и то средио. Објектив је био прљав па сам га очистио и сада је телескоп у добром стању. Слика је врло добра. Оштрина на увећању од 30х није баш униформна али је у центру сасвим добра. При 60х је униформнија али се примећује у сумрак да је слика тамнија него на 30х. При јаком светлу се разлика осветљаја не примећује. Хроматска аберација се назире на 60х али што је необично као плаво-зелени прелаз, а не црвени тако да то и није нарочито приметно. Механички је инструмент израђен врло добро и прецизно а оптика можда није на нивоу најскупљих телескопа, али је слика сасвим задовољавајућа. Ако се има у виду да се телескоп користи за објекте на врло великој раздаљини када између телескопа и објекта постоји огроман слој ваздуха који уноси различите поремећаје посебно ако видљивост није идеална (а у већини случајева није), у већини случајева ни најсавршенија оптика неће бити ништа боља од неке просечне. Дакле ограничавајући фактор у већини случајева није квалитет оптике него видљивост односно прозирност ваздуха.


7.1.2017.

Још пар додатака...

 Поколопац за зонерицу. Направио сам га од поцинкованог лима а на четири пипка који држе поклопац изнутра налепио сам по парченце коже.


Кожни каиш са алком за ношење - спој је са шрафом тако да може да се скине ако затреба.

8.1.2017.

Отварао сам окулар и кутију за промену увеличања ради чишћења сочива - унунтра је било неко труње па сам то очистио. Цео склоп је прилично добро затворен, то је упало вероватно када сам отварао ради подмазивања обртног носача сочива којим се мења увећање. Боље да то нисам дирао, сочива су веома мала и најмања нечистоћа се види, нарочито код великог увећања.

10.5.2017.

Поново се појавило неко труње у окулару па сам опет отварао и чистио. Оптичка конструкција је таква да се труње које се залепи на површини обртног сочива види, изгледа да је то фокусна раван, па сочиво мора бити изузетно чисто. За сада је добро, а додао сам и дихтунг испод поклопца.

Нема коментара:

Постави коментар