Претражи овај блог

понедељак, 23. јануар 2017.

Доглед Олимпус 8-16х40

Овај новији доглед Олимпус је пао па је расколимиран. Објективи су у носачима осигурани набијеним прстеновима тако да чак не могу лако ни да се изваде, а колимација се врши шрафовима испод пластичне облоге којима се померају призме. Зато је доглед осетљив на падове.
Занимљив је систем зумирања - полуга код левог окулара помера прстен иза окулара којим се зумира (вероватно се неко унутра сочиво помера напред-назад посредством навоја), а истовремено се окреће и прстен иза другог окулара. На први поглед се не види никакав механизам који спаја та два прстена, али ми се чини да кроз мост пролази сајла или неки танак каиш који их синхронизује.
Слика није лоша, оптика је сасвим солидна али је израда осредња и са обзиром на примењене материјале не изгледа да је инструмент дуготрајан. Механизам за зумирање би могао лако да се поквари а начин колимације говори да је доглед веома осетљив на ударе а можда и на нагле промене температуре. Све у свему доглед је ниже класе и механика није сјајна. Претпостављам да је колимација слична код свих Олимпусових догледа.
Генерално се зум догледи не препоручују, мада не сумњам да ће добро да функционише док је нов и док не испадне...
Точкић за изоштравање је претерано тврд и има зазор.
У односу на старе совјетске догледе механика је далеко лошија а оптика је вероватно за нијансу боља.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.