Претражи овај блог

петак, 6. јануар 2017.

Преправка батеријске лампе

Оригинално је ова Ајнхел лампа била са оловним херметичким акумулатором од 6 волти а сијалица је била Н3. Одмах сам уместо ње ставио малу са бајонет грлом. После десетак година акумулатор је пропао а балон сијалице се изнутра метализирао па сам у грло сијалице ставио две беле 5050 SMD светлеће диоде везане редно са отпорником од 39 ома. Уместо акумулатора сам ставио две литијум-јонске батерије 18650 капацитета 2 амперсата.
Склоп пуњача се напаја исправљачем који даје око 9 волти при око 0,5 ампера. Тиме је струја пуњења батерија ограничена на мање од 0,5А а напон достиже око 8,3V односно 4,15 волти по ћелији. На крају пуњења се струја смањује на врло малу вредност да се у пракси батерија неће препунити. Диода је потребна да се батерија не би празнила кроз регулатор.

Струја сијалице је око 50-60 милиампера што са тим капацитетом даје око 30 сати непрекидне употребе. Те батерије се стајањем не празне тако да би лампа требало да ради без честог пуњења. Пуњач се може направити и  помоћу једног интегрисаног регулатора 7808, али ако нема диоду онда је пуњач спољни  а не унутрашњи, то јест треба да може да се искључи. Када су батерије празне максимална струја је ограничена капацитетом исправљача који износи око 250-300 милиампера при напону бразних батерија. Пуњењем батерија струја полако опада а напон расте, и када достигне 8 волти струја се смањује на минималан износ који не може да препуни батерије. Тако су испуњени захтеви за пуњењем који су код литијум-јонских батерија специфични.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.